Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η Μηλόπιτα της Αλίκης

 Είναι μία διαφορετική υπέροχη συνταγή που θα σας καταπλήξει και θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουn!




Υλικά

Για την βάση

200 γρ. βούτυρο
130 γρ. ζάχαρη
4 κροκάδια
200 γρ. αλεύρι
150 γρ. αλεσμένα καρύδια
½  κουταλάκι   baking powder

Για την κρέμα πάνω από την βάση

650 ml. Γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
4 κροκάδια
5 κ.σ. ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια

Για την 3ή στρώση από μήλα

1-1,5 κλ. Μήλα
5 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα

4ή στρώση

8 ασπράδια
16 κ.σ. ζάχαρη
150 γρ. αλεσμένα καρύδια

Προετοιμασία

Τρίβετε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη και τα τσιγαρίζετε λίγα λεπτά μαζί την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να τραβήξουν όλο το χυμό που θα βγάλουν. Εξαρτάτε από τα μήλα αλά περίπου χρειάζεται 10 λεπτά για να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτετε την κανέλλα.

Προετοιμασία της κρέας

Ανακατεύετε τα κροκάδια, την ζάχαρη και την βανίλια με λίγο γάλα και τα βράζετε στο υπόλοιπο γάλα. Βράζετε τα υλικά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια και την αφήνετε να κρυώσει.

Για την βάση
Χτυπάτε το βούτυρο, τα κροκάδια και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, τα καρύδια και το baking powder και τα χτυπάτε καλά. Αλευρώνετε μια φόρμα με διαστάσεις 23*32 εκ. και απλώνετε το μείγμα. Ψήνετε το την βάση στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 12-15 λεπτά για να ψηθεί σχεδόν εντελώς. Βγάζετε την ζύμη και απλώνετε την κρέμα από πάνω και τα ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά στους 150 βαθμούς.

Εντωμεταξύ χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύετε μέσα σιγά σιγά τα αλεσμένα καρύδια. Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και απλώνετε από πάνω τα μήλα και την μαρέγκα. Αφήνετε το γλυκό στους 120 βαθμούς για μια ωρα  να στεγνώσει και να πάρει τραγανή υφή η πάνω στρώση χωρίς να αλλάξει χρώμα.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πριν να το σερβίρεται.


5 σχόλια:

  1. καλη σπερα αλικη μου.πραγματικα οπως ειπες διαφορετικη συνταγη.ομως φαινεται πολυ λαχταριστη.θα δοκιμαστει λιαν συντομως και θα επανελθω..καλη εβδομαδα και πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αλικη μου συγνωμη για το προχωρημενο της ωρας.αυριο θα κανω τη μηλοπιτα.ποση ωρα θα αφησω να στεγνωσει η μαρεγκα στο φουρνο;καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Litsa mou, signomi parapoli, den ida htes erotisis sou. Elpizo oti egine orea milopita kai sas sarese!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή