Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σοκολατένια cupcakes με επικάλυψη σοκολάτας - καρύδας, του Άκη


Αυτή η καταπληκτική συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη με δικές μου παραλλαγές στην επικάλυψη. Συνταγή





Υλικά για 12 cupcakes

60γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

60γρ. καυτό νερό

120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

150γρ. ζάχαρη

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα

2 βανίλες

150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κ.σ κακάο

1/2 κ.γλ. σόδα

λίγο αλάτι

120γρ. γιαούρτι

1 φακελάκι βανίλια


Υλικά για την επικάλυψη


240γρ. ζαχαρούχο γάλα

30γρ. βούτυρο

60γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100γρ. ψημένα φουντούκια χοντροαλεσμένα

80 γρ. ινδοκάρυδο

30 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα


Προετοιμασία

Για τα cupcakes

Ζεσταίνετε το νερό και ρίχνετε μέσα την σοκολάτα για να λιώσει.Χτυπάτε καλά τα δύο ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ακόμα χτυπάτε το βούτυρο, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτετε τα κροκάδια και τα χτυπάτε ακόμα λίγο.Μέσα στο μείγμα προσθέτετε την λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατώνετε. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και την μαγειρική σόδα σε ένα μπολ. Βάζετε το μισό αλεύρι, το μισό κακάο και την μισή σόδα και λίγο αλάτι στο προηγούμενο μείγμα και τα ανακατώνετε όλα μαζί. Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατώνετε μέχρι να σμίξουν όλα τα υλικά και προσθέτετε το υπόλοιπό αλεύρι,το κακάο και την μαγειρική σόδα. Ανακατώνετε ξανά μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτετε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατώνετε σιγά σιγά.

Ετοιμάζετε 12 χάρτινες φόρμες για cupcakes μέτριου μεγέθους.

Μιράζετε το μείγμα για να γεμίσει τα 2/3 της φόρμας.

Ψήνετε τα γλυκά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Σε σιγανή φωτιά λιώνετε το βούτυρο, την σοκολάτα και το ζαχαρούχο γάλα.Πρέπει να προσέχετε την θερμοκρασία επειδή το ζαχαρούχο γάλα μπορεί να κρούσει εύκολα.

Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Τοποθετείτε την επικάλυψη πάνω από τα cupcakes και βάζετε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.

2 σχόλια: