Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τούρτα Γκανας (Ganache)

Για όσος ακόμα είναι σκεπτική για το τι θα κάνουν απόψε μια απλή και νοστιμότατη συνταγή για να εντυπωσιάσετε και τους πιο απαιτητικούς.  Εύχομαι σε όλους Καλό Νέο Έτος και να περάσετε υπέροχα. Να αποχαιρετίσετε το 2014 με χαμόγελο πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το 2015 να σας φέρει μόνο χαρά και  πάνω απ’ όλα υγεία σε σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα γιατί όλα τα όλα είναι περιττά. 







 Για το παντεσπάνι

2 ασπράδια αυγού μέτριου μεγέθους (περίπου 80 γρ.)
150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. κρέμα γάλακτος 35% (λιπαρά)
20 γρ. νισεστές
50 γρ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα

Για την γανατσε

400 γρ. σοκολάτα(200γρ. Nestle γάλακτος και 200 Μilka Noisette)
300 γρ.+200γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. κεράσια ή βύσσινα κομπόστα

Για την διακόσμηση
Περίπου 70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα και λίγα ζαχαρωμένα κεράσια

Η σοκολάτα που θα βάλετε είναι θέμα γούστου. Αν σας αρέσει η μαύρη σοκολάτα το γλυκό πάλι θα γίνει νοστιμότατο. Είναι όμως πολύ σημαντικό η σοκολάτα σας να είναι καλής ποιότητας. 

 

Προετοιμασία

Λαδώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ.

Για το παντεσπάνι
Λιώνεται την σοκολάτα και την αφήνετε μέχρι να γίνει χλιαρή. Ενώνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε καλά. ΔΕΝ χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ. Προσθέτετε στο μείγμα την λιωμένη σοκολάτα ανακατεύετε και βάζετε το μείγμα στην φόρμα. Ψήνετε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνετε να κρυώσει.

Για την κρέμα
Κόβετε την σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια. Ζεσταίνετε 300 γρ.  κρέμας γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει περιχύνετε την σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε λείο και ομοιογενή μείγμα. Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό (35-38 βαθμούς)


Χτυπάτε τα υπόλοιπα 200 γρ. κρέμας γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν σαντιγί. Προσθέτετε σταδιακά την κρέμα γανατσε ανακατεύοντας απαλά.

Στραγγίζετε καλά τα κεράσια και τα βάζετε πάνω από το παντεσπάνι. Περιχύνετε τα κεράσια με την κρέμα και αφήνετε το γλυκό για μερικές ώρες στην κατάψυξη. Όταν κρυώσει η τούρτα την ξεφορμάρετε προσεχτικά με ένα μαχαιράκι. Βγάζοντας την φόρμα διατηρείται το γλυκό στο ψυγείο.

Διακοσμείτε το γλυκό σε σχήματα χριστουγεννιάτικων φύλλων και κόβετε τα κεράσια  σε μικρά κομματάκια για να δίνουν την εντύπωση των στολιδιών. 




 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τούρτα Σεράνο




Υλικά

Για παντεσπάνι

125 γρ.Αλεύρι
5 αυγά
125 γρ.Ζάχαρη
20 γρ.κακάο

Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό

Για την κρέμα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 ασπράδια
180 γρ.Ζάχαρη
40 γρ.Νερό

Προετοιμασία





Χτυπάτε καλά τα αυγά και την ζάχαρη μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι με το κακάο ανακατεύοντας ελαφρός. Αλευρώνετε και λαδώνετε μία φόρμα ψησίματος με διάμετρο 24 εκ. και βάζετε το μείγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Για το σιρόπι
Βράζετε την ζάχαρη και το νερό για 2 λεπτά και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα

Βάζετε την ζάχαρη στο νερό και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν βράσει η ζάχαρη χαμηλώνετε λίγο την θερμοκρασία και την αφήνετε να βράζει και άλλο επειδή η κατάλληλη θερμοκρασία που χρειάζεται είναι περίπου 125 βαθμοί.
Όσο βράζει το σιρόπι χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σιγά σιγά προσθέτετε το βραστό σιρόπι μέσα στα ασπράδια χωρίς να σταματήσετε να τα χτυπάτε σε γρήγορη ταχύτητα. Όταν βάλετε όλο το σιρόπι χτυπάτε το μείγμα ακόμα 3-4 λεπτά. Με την διαδικασία αυτή θα πάρετε ένα σφιχτό μείγμα από ασπράδια.
Προσθέτετε στο μείγμα την λιωμένη σοκολάτα η οποία πρέπει να είναι χλιαρή, χτυπώντας συνεχώς το μείγμα.
Όταν προσθέσετε την σοκολάτα ολόκληρο το μείγμα θα πέσει λίγο αλά μην σας ανησυχήσει αυτό έτσι πρέπει να γίνει. Όταν κρυώσει αυτό το μείγμα προσθέτετε μέσα την σφιχτά χτυπημένη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.
Αφήνετε την κρέμα μια ώρα στο ψυγείο να κρυώσει πριν να αρχίσετε να στήνετε το γλυκό.

Διαδικασία στησίματος της Τούρτας.
Βγάζετε το παντεσπάνι από την φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει κόβετε οριζόντια το παντεσπάνι σας για να πάρετε τρία πιο λεπτά παντεσπάνια.
Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι στην φόρμα και του βάζετε πολύ σιρόπι. Περιχύνετε το παντεσπάνι με την κρέμα ,βάζετε το δεύτερο παντεσπάνι και βάζετε την κρέμα όπως επίσης και το τρίτο τελειώνοντας με την κρέμα. Βάζετε την τούρτα για 3-4 ώρες στο ψυγείο και την διακοσμείται κατά προτίμηση.



Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τούρτα με κεράσια και άσπρη σοκολάτα



Υλικά

2 έτοιμα παντεσπάνια για τούρτες
700 ml. Γάλα
80 γρ. Cornflour
100 γρ .άσπρη σοκολάτα
100 γρ. Ζάχαρη

400 ml. Κρέμα γάλακτος
2 φακελάκια βανίλια Ζάχαρη
20 γρ. ζελατίνη σκόνη
100 ml. νερό
500 γρ. κομπόστα κεράσι
2 φακελάκια σαντιγί

Προετοιμασία

Βράζετε το cornflour μαζί με το γάλα. Όσο είναι ζεστό προσθέτετε την άσπρη σοκολάτα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Βάζετε την ζελατίνη στο νερό για να μαλακώσει. Μετά από δέκα λεπτά την ζεσταίνετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια για να σφίξη καλά. Προσθέτετε σταδιακά την κρύα κρέμα και τα χτυπάτε μέχρι να σφίξουν. Στην συνέχεια προσθέτετε και την ζελατίνη χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα δίσκο βάζετε ένα καλούπι για τούρτες με διάμετρο 24 εκ. Τοποθετείται το πρώτο παντεσπάνι στην βάση και το πασπαλίζετε με λίγο σιρόπι ή γάλα. Βάζετε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι και στην συνέχεια τα μισά κεράσια, πάλι βάζετε την κρέμα τα κεράσια και πάλι την κρέμα τελειώνοντας με το δεύτερο παντεσπάνι. Πασπαλίζετε και το δεύτερο παντεσπάνι με γάλα ή σιρόπι.
Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να σφίξει καλά και στην συνέχει αφαιρείται προσεχτικά την φόρμα με ένα μαχαιράκι.

Διακοσμείται την τούρτα με την σαντιγί.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Χαλβάς με σοκολάτα - Νηστίσιμος



Με τη υπέροχη γεύση που έχει ο χαλβάς θα δυσκολευτούν να σας πιστέψουν πως είναι νηστίσιμος! :)


Υλικά

Χρησιμοποιήστε ποτήρι 250 ml.

½ φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλα
100 σοκολάτα κουβερτούρα

Προετοιμασία


Βράζετε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά για να γίνουν σιρόπι. Την ίδια στιγμή βάζετε το λάδι σε μέτρια φωτιά να βράσει προσέχοντας να μην κρούσει και προσθέτετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και να ψηθεί. Βγάζετε την κανέλα από το σιρόπι και όσο είναι ζεστό προσθέτετε σιγά σιγά στο σιμιγδάλι. Κάθε φορά που προσθέτετε λίγο σιρόπι ανακατεύεται το σιμιγδάλι. Βράζατε το χαλβά σε μέτρια θερμοκρασία για δεκαπέντε περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Βγάζετε το χαλβά από την φωτιά και προσθέτετε την σοκολάτα. Ανακατέψετε πολύ καλά για να λιώσει η σοκολάτα. Βάζετε το χαλβά σε ένα δοχείο της επιλογής σας και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει.

Διακοσμείται το χαλβά κατά προτίμηση.