Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

"Shirley Temple" τούρτα - τούρτα σοκολάτας με φουντούκια



Υλυκά

Για το παντεσπάνι

7 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
140 γρ. ψημένα φουντούκι

Για την κρέμα

4 αυγά
160 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο

Προετοιμασία



Για το παντεσπάνι

Χτυπάτε τα κροκάδια με την ζάχαρη μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτετε την λιωμένη σοκολάτα ανακατεύετε και προσθέτετε τα φουντούκια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε σταδιακά το προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας.

Ψήνετε το παντεσπάνι σε στρογγυλή ή ορθογώνια φόρμα. Εγώ έχω ψήσει το παντεσπάνι μου σε ορθογώνια φόρμα με διαστάσεις 27*37 εκ. και μετά το έκοψα σε τέσσερις λωρίδες. Ψήνετε το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

Για την κρέμα

Χτυπάτε τα αυγά και την ζάχαρη μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτετε την σοκολάτα και βράζετε το μείγμα σε μπέν μαρί για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και στην συνέχει το βάζετε στο ψυγείο για να σφίξει.
Το μείγμα και μετά το ψυγείο δεν θα πήξει απλά θα σφίξει. Χτυπάτε το βούτυρο το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό, απλά χρειάζεται να μπορείτε να το χτυπήσετε (Περίπου 15 λεπτά αφ ότου το βγάλετε από το ψυγείο), μέχρι να αφρίσει Προσθέτετε σταδιακά το σοκολατένιο μείγμα χτυπώντας τα συνεχώς. Προσοχή να μην χτυπήσετε πολύ το μείγμα γιατί θα χάσει το χρώμα του και δεν θα είναι τόσο πηκτό όσο χρειάζεται. Μόλις ενωθούν τα δύο μείγματα σταματάτε.
Εγώ έστησα απευθείας την τούρτα αλά αν ήταν μαλακό το βούτυρο σας καλύτερα αν αφήσετε την κρέμα για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Η κρέμα είναι αρκετή και για να επικαλύψετε την τούρτα σας. Διακοσμείτε την τούρτα σας κατά προτίμηση και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν να την σερβίρεται.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τούρτα Μπισκότο με σοκολάτα



Υλικά

500 ml. Γάλα
2 άνθος αραβοσίτου σοκολάτας
3 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

250 γρ. βούτυρο
4 κροκάδια
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κακάο

Περίπου 600 γρ. μπισκότα
350 ml. βρασμένο καφέ
Super Mousse ΓΙΩΤΗΣ - Σοκολάτα.

Προετοιμασία
Λιώνετε την σοκολάτα μέσα σε 500 ml. γάλα και τα βράζετε μαζί με το άνθος αραβοσίτου, την ζάχαρη και λίγο γάλα. Σκεπάζετε την κρέμα με μια μεμβράνη και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάτε τα κροκάδια με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρίσουν, προσθέτετε το κακάο και τα ανακατεύετε σε μπέν μαρί για περίπου 10 λεπτά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το ενώνετε με το χτυπημένο βούτυρο.


Ενώνετε την κρέμα με το μείγμα με κροκάδια και τα χτυπάτε σε γρήγορη ταχύτητα για να πάρετε λεία και ομοιογενή κρέμα. Αφήνετε την κρέμα για 15 λεπτά στο ψυγείο πριν να την χρησιμοποιήσετε.

Βουτάτε τα μπισκότα στον κρύο καφέ και τα τοποθετείτε 20 μπισκότα για βάση. Στην συνέχει βάζετε την κρέμα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία έτσι ώστε να έχετε 4 σειρές μπισκότα και 3 σειρές κρέμα. Από πάνω τοποθετείται Σοκολάτα mousse.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τέλειο κέικ σοκολάτας - Mud cake της Αλεξία Αλεξιάδου

Εδώ και καιρό έπαιρνα τα περιοδικά της και οι συνταγές της μου έδιναν έμπνευση. Το Τέλειο Κέικ Σοκολάτας είναι μία από της αγαπημένες μου. Μία συνταγή από την Αλεξία Αλεξιάδου η οποία χάθηκε τόσο νωρίς. Αιώνια της η μνήμη.






Υλικά

500 γρ. βούτυρο
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σκόνη σοκολάτας ή κακάο
8 αυγά

Για το γλάσο
200 ml. κρέμα γάλακτος
250 γρ. σοκολάτα
2 κ.σ. βούτυρο

Προετοιμασί

Λιώνεται το βούτυρο με την ζάχαρη και την σοκολάτα σε σκόνη. Μέσα στο μείγμα προσθέτετε την σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κύβους. Ανακατώνεται μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα και το αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε τα αυγά σε σιγανή ταχύτητα απλά για να ενωθούν με το μείγμα και όχι να φουσκώσουν. Όσο το μείγμα είναι χλιαρό προσθέτετε και ανακατώνετε τα αυγά στο μείγμα σοκολάτας και το βάζετε σε μια βαθουλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. στην οποία προηγουμένως βάζετε κόλα ψησίματος και στο περίγυρο βάζετε βούτυρο.
Ψήνετε το κέικ για περίπου 90 λεπτά στους 140 βαθμούς. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι και το αφήνετε στην φόρμα και το τοποθετείτε στο ψυγείο για μερικές ώρες για να σφίξει και να πάρει σωστή μορφή.

Για το γλάσο σοκολάτας

Ζεσταίνετε καλά την κρέμα γάλακτος και την κατεβάζετε από το μάτι. Προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο. Ανακατώνετε το μείγμα για να γίνει λείο και λαμπερό. Αφήνετε το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και το περιχύνετε πα΄νω από το κέικ.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ουγγαρέζικο Γκούλας


Υλικά

1 κλ. Βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα ή κιλότο, κομμένο σε χοντρούς κύβους
500 γρ. κρεμμύδι
300 ml. Ντοματοχυμό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml. Λάδι
2 φύλα δάφνης
1 κ.σ. γλυκό πιπέρι
½ κ.σ. καυτό πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. maggi σε σκόνη
Πιπέρι, αλάτι
Περίπου 3 ποτήρια νερό


Προετοιμασία




Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι (μην χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ), και το τσιγαρίζεται σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας σταδιακά. Είναι σημαντικό να τσιγαριστή καλά το κρεμμύδι επειδή από αυτό θα εξαρτηθεί η πυκνότητα της σάλτσας.

Προσθέτετε το κρέας και βάζετε το αλάτι, το πιπέρι, το πελτέ ντομάτας, την maggi και την γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα τσιγαρίζετε για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτετε το ντοματοχυμό, την ζάχαρη και τα τσιγαρίζετε ακόμα λίγα λεπτά ανακατεύοντας πιο συχνά. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψετε το κρέας και τα φύλα δάφνης και αφήνετε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία να σιγοβράζει για 1.5 ώρα μπορεί και περισσότερο. Εξαρτάτε από το είδος του κρέατος.

Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το φαγητό και προσέχετε να έχει αρκετό νερό για την σάλτσα. Αν δεν είναι αρκετό προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Σε καμία περίπτωση δεν προσθέτετε νερό τα τελευταία 20 λεπτά επειδή το φαγητό δεν θα έχει την γεύση και την υφή που πρέπει.

Για το κάθε φαγητό είναι σημαντική η πείρα. Δεν χρειάζεται να βλέπετε την ώρα και τα ml. Απλά να βλέπετε και να δοκιμάζετε το φαγητό σας για να το προσαρμόσετε στην γεύση σας.


Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η Μηλόπιτα της Αλίκης

 Είναι μία διαφορετική υπέροχη συνταγή που θα σας καταπλήξει και θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουn!




Υλικά

Για την βάση

200 γρ. βούτυρο
130 γρ. ζάχαρη
4 κροκάδια
200 γρ. αλεύρι
150 γρ. αλεσμένα καρύδια
½  κουταλάκι   baking powder

Για την κρέμα πάνω από την βάση

650 ml. Γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
4 κροκάδια
5 κ.σ. ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια

Για την 3ή στρώση από μήλα

1-1,5 κλ. Μήλα
5 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα

4ή στρώση

8 ασπράδια
16 κ.σ. ζάχαρη
150 γρ. αλεσμένα καρύδια

Προετοιμασία

Τρίβετε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη και τα τσιγαρίζετε λίγα λεπτά μαζί την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να τραβήξουν όλο το χυμό που θα βγάλουν. Εξαρτάτε από τα μήλα αλά περίπου χρειάζεται 10 λεπτά για να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτετε την κανέλλα.

Προετοιμασία της κρέας

Ανακατεύετε τα κροκάδια, την ζάχαρη και την βανίλια με λίγο γάλα και τα βράζετε στο υπόλοιπο γάλα. Βράζετε τα υλικά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια και την αφήνετε να κρυώσει.

Για την βάση
Χτυπάτε το βούτυρο, τα κροκάδια και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, τα καρύδια και το baking powder και τα χτυπάτε καλά. Αλευρώνετε μια φόρμα με διαστάσεις 23*32 εκ. και απλώνετε το μείγμα. Ψήνετε το την βάση στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 12-15 λεπτά για να ψηθεί σχεδόν εντελώς. Βγάζετε την ζύμη και απλώνετε την κρέμα από πάνω και τα ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά στους 150 βαθμούς.

Εντωμεταξύ χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύετε μέσα σιγά σιγά τα αλεσμένα καρύδια. Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και απλώνετε από πάνω τα μήλα και την μαρέγκα. Αφήνετε το γλυκό στους 120 βαθμούς για μια ωρα  να στεγνώσει και να πάρει τραγανή υφή η πάνω στρώση χωρίς να αλλάξει χρώμα.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πριν να το σερβίρεται.