Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Cupcakes με κρέμα lemon curd





Υλικά
Για 12 cupcakes

175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
175 γρ. αλεύρι
3 αυγά
2 κ.σ. γάλα
1κ.γ. baking powder

περίπου 3 κ.σ. lemon curd –συνταγή Lemon Curd


Για την κρέμα

110 γρ. βούτυρο
180 γρ ζάχαρη άχνη
200 γρ. lemon curd
50 γρ. σαντιγί
150 ml. γάλα για την σαντιγί


Προετοιμασία


- cupcakes

Χτυπάτε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτεται ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συνεχόμενα το μείγμα. Προσθέτεται το γάλα κατ τα ανακατεύεται όλα μαζί. Κοσκινίζεται το αλεύρι και τo baking powder και τα προσθέτεται στο μείγμα. Ανακατεύεται καλά όλα τα υλικά.
Σε μια φόρμα για cupcakes (κλασικού μεγέθους) τοποθετείται 12 χάρτινες φόρμες. Ο πιο εύκολος τρόπος για να βάλλεται την ζύμη στην φόρμα είναι με το κουτάλι του παγωτού. Γεμίζεται την φόρμα μέχρι το μισό. Κάνετε μια μικρή τρυπούλα στην ζύμη και τοποθετείται μισό κουταλάκι lemon curd. Από πάνω τοποθετείται ακόμα ¾ του κουταλιού ζύμη. Ψύνεται τα cupcakes σε προθερμασμένο φούρνο στου 175 βαθμούς για περίπου 18-20 λεπτά. Αφήνεται τα cupcakes να κρυώσουν.

Για την κρέμα

Χτυπάτε την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτεται το lemon curd, χτυπάτε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνεται στο ψυγείο για μία ώρα. Χτυπάτε την σαντιγί, προσθέτεται την κρύα κρέμα και χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρετε μια λεία και αφράτη κρέμα.

Στην φωτογραφία τα cupcakes είναι διακοσμημένα με κορνέ Wilton 1M.

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Lemon curd



Υλικά

Φλούδα από 3 λεμόνια (Τριμμένη στο ψιλό τρίφτη)
300 γρ. ζάχαρη
110 γρ. βούτυρο
125 ml. Φρέσκο χυμό λεμονιού
4 αυγά

Τρίβεται την φλούδα και την ενώνεται με την ζάχαρη, το βούτυρο και το χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε Μπεν μαρί. Προσέχετε η βάση της κατσαρόλας να μην αγγίζει το ζεστό νερό.
Αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη, περίπου 2-3 λεπτά και προσθέτεται ένα, ένα αυγό ανακατεύοντας καλά πριν να προσθέσετε το επόμενο. Βράζεται το μείγμα για 25 λεπτά στο μπεν μαρί. Το μείγμα θα πήξει και θα έχει περίπου την ίδια πυκνότητα με το μέλι. Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, τοποθετείται το μείγμα σε βαζάκια και το αφήνεται να κρυώσει.
Το Lemon curd έχει κρεμώδη υφή και δεν πρέπει να είναι σφιχτό και πηχτό.

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Μους Σοκολάτας Τρικολόρε


Υλικά

1ό Μέρος με Μαύρη σοκολάτα

100 γρ. μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
2 κ.σ. λικέρ καφέ
2 κροκάδια
2 ασπράδια
3 κ.σ. ζάχαρη
150 ml. Κρέμα γάλακτος

2ό Μέρος με Σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
2 κ.σ. λικέρ καφέ
2 κροκάδια
2 ασπράδια
3 κ.σ. ζάχαρη
150 ml. Κρέμα γάλακτος

3ο Μέρος με Άσπρη σοκολάτα

120 γρ. άσπρη σοκολάτα
2 κ.σ. λικέρ καφέ
2 κροκάδια
2 ασπράδια
2 κ.σ. ζάχαρη
175 ml. Κρέμα γάλακτος


Προετοιμασία

Και τα τρία μέρη φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο.

Χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτεί μαρέγκα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ξεχωριστά.
Λιώνετε την σοκολάτα με το λικέρ σε μπεν μαρί. Κατεβάζετε την σοκολάτα από την φωτιά και ανακατώνεται δύο κροκάδια μέσα σ αυτήν. Προσθέτεται απευθείας την σοκολάτα μέσα στην χτυπημένη κρέμα και ανακατώνεται καλά την κρέμα. Στην συνέχει προσθέτετε την μαρέγκα και ανακατώνεται ελαφρά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές λείο μείγμα.

Δίνεται μια φόρμα με διαστάσεις 10*26 με την μεμβράνη και απλώνετε το μους. Αφήνετε το κάθε μέρος στο ψυγείο για να κυρώσει για να μπορείτε να βάζετε εύκολα το επόμενο μέρος από πάνω.
Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο 7-8 ώρες για να σφίξει καλά. Για να βγάλετε εύκολα το μούς από την φόρμα το αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Πιάνεται της άκριες της μεμβράνης και βγάζετε το γλυκό.

Γυρίζεται το γλυκό έτσι ώστε το άσπρο μέρος να είναι η βάση.

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Φραουλόπιτα-Strawberry Pie




Υλικά

Για την ζύμη

300 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια
2 κ.σ. πολύ κρύο νερό

Για την γέμιση

600 γρ. φράουλες
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
50 γρ. corn flour

Προετοιμασία


Κόβετε το κρύο βούτυρο και το ανακατώνετε με το αλεύρι (Εγώ χρησιμοποιώ το μπλέντερ). Στην συνέχεια προσθέτεται την ζάχαρη άχνη, τα κροκάδια και το νερό και τα χτυπάτε στο μίξερ με το εξάρτημα για την ζύμη. Χτυπάτε την ζύμη για λίγο απλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τυλίγετε την ζύμη σε μία μεμβράνη και την αφήνετε για μία ώρα στο ψυγείο.
Αφήνετε το ένα τρίτο της ζύμης για της λωρίδες και ανοίγεται την υπόλοιπη ζύμη πάνω σε μία αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα διαστάσεων 28*18 εκ. Στην συνέχεια απλώνεται την ζύμη στην φόρμα και βάζετε από πάνω μερικά λεπτά κομματάκια κρύο βούτυρο.

Για την γέμιση

Κόβετε τις φράουλες σε χοντρά κομμάτια, ρίχνεται από πάνω την ζάχαρη, το μέλι και το corn flour. Ανακατεύεται όλα τα υλικά και τα απλώνεται στην βάση. Πάνω από την γέμιση απλώνετε την ζύμη σε λωρίδες και ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Σεμιφρέντο (semifreddo) με ασπρη σοκολατα και nutella



Υλικά

5 κροκάδια
8 κ.σ ζάχαρη
200 γρ. άσπρη σοκολάτα
500 ml. Κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. nutella

Προετοιμασία

Χτυπάτε τα κροκάδια με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και τα βράζετε στον ατμό. Αμέσως προσθέτετε την άσπρη σοκολάτα που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και απευθείας φεύγετε τα αυγά από την φωτιά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάτε την φρέσκα κρέμα. Προσθέτεται το κρύο μείγμα με τα κροκάδια και τα χτυπάτε καλά όλα μαζί

Βάζετε μεμβράνη ή ασημόκολα σε μια φόρμα. Η δική μου φόρμα έχει διαστάσεις 8 cm. πλάτος *11cm. πλάτος  βάσης *30cm μάκρος. Αφήνεται 5-6 κ.σ. κρέμα, τα ανακατεύεται με την Nutella και την βάζετε πάνω από την άσπρη κρέμα. Με ένα κουταλάκι ανακατώνετε σιγά την κρέμα προς την βάση για να κάνει σχηματισμούς.

Αφήνεται το γλυκό στην κατάψυξη για 12 ώρες. Όταν κρυώσει το γλυκό το βγάζεται από την φόρμα και το διακοσμείτε με Nutella.

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Κολοκύθια με κιμά στο φούρνο





Υλικά

4 μεγάλα κολοκύθια

400 γρ. κιμά
3 κ.σ. ρύζι
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 αυγό
Θυμάρι ξερό, βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό
λάδι

200 ml. κρέμα γάλακτος
200 γιαούρτι
150 γρ. σκληρό τυρί



Προετοιμασία





Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους. Προσθέτετε τον κιμά και τα τσιγαρίζεται ακόμα λίγο σε δυνατή φωτιά. Στην συνέχει προσθέτετε την ντομάτα που προηγουμένως έχετε τρίψει σε χοντρό τρίφτη το εσωτερικό της.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά , το μισό βρασμένο ρύζι, περίπου 150 ml.νερό και τα σοτάρετε για ακόμα 10 λεπτά περίπου μέχρι να μέχρι να τραβήξει όλο το ζουμί. Απομακρύνετε το κρέας από την φωτιά και ανακατώνετε μέσα ένα αυγό και όσο ψιλοκομμένο μαϊντανό επιθυμείται.
Πλένετε καλά τα κολοκυθάκι τα κόβετε από την μέση και αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους. Τα αλατίζεται λίγο και τα τοποθετείτε σε ένα λαδιασμένο σκεύος ψησίματος. Αμέσως τοποθετείται τον κιμά σε κάθε κολοκύθι, τα περιχύνεται με φρέσκια κρέμα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.

Ανακατώνετε το γιαούρτι και το τυρί και μετά από 30 λεπτά ψησίματος βάζετε το μείγμα πάνω από τα κολοκυθάκια. Τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (περίπου 30 λεπτά ακόμα).
Μέσα στον κιμά μπορείτε να βάλετε ένα ζωμό ή οποιοδήποτε μπαχαρικό προτιμάτε.

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Crumble με δαμάσκηνα






Υλικά

Για την ζύμη

150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
270 γρ. αλεύρι
180 γρ. βούτυρο
120 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μαύρη ζάχαρη soft

Για την γέμιση

700 γρ. δαμάσκηνα
1 αυγό
1 κροκάδι
1,5 κ.σ. αλεύρι
120 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
100 ml.κρέμα γάλακτος
50 ml . γάλα

Προετοιμασία



Χτυπάτε όλα τα υλικά για την ζύμη μέχρι να γίνουν ένα θρυμματισμένο μείγμα. Τοποθετείτε τα 2/3 τις ζύμης σε μία φόρμα με διάμετρο 27εκ., πιέζοντας την μαλακά στην βάση και στο περίγυρο τις φόρμας. Ψήνετε την ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 7 λεπτά.
Όσο ψήνετε η βάση χτυπάτε καλά τα αυγά, το κροκάδι, την ζάχαρη και την βανίλια. Προσθέτεται το αλεύρι , την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα ανακατώνεται.
Βγάζεται την βάση από τον φούρνο και σηκώνεται λίγο τον περίγυρο αν έχει πέσει. Κόβεται τα δαμάσκηνα και τα τοποθετείται πάνω στην βάση. Περιχύνεται τα δαμάσκηνα με το μείγμα από τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Βάζετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τα δαμάσκηνα και από πάνω λίγα αμύγδαλα.
Ψήνετε την τάρτα στους 180 βαθμούς για ακόμα 35 λεπτά.