Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Κύπρος - 23.03.2013.







Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Κρεμ μπρουλέ - Creme Brulee






Υλικά

600 ml. κρέμα γάλακτος
6 κροκάδια
120 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη


Προετοιμασία







Χτυπάτε τα κροκάδια με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Όσο τα χτυπάτε ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια.Όταν χτυπήσετε τα κροκάδια προσθέτετε σταδιακά την ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατώνοντας απαλά. Μοιράζετε το μείγμα σε πυρομαχικά σκεύη. Τοποθετείτε τα σκεύη σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτετε νερό μέχρι τα 2/3 των σκευών.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς γύρο στα 50 λεπτά.
Αφού αφήσετε να κρυώσουν λίγο, τοποθετήστε στο ψυγείο ώστε να κρυώσουν εντελώς και να πήξουν.

Πασπαλίζετε την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα με ζάχαρη δημιουργώντας έτσι μια λεπτή κρούστα.

Με το φλόγιστρο καίγεται τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.




Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Σοκολατένια cupcakes με επικάλυψη σοκολάτας - καρύδας, του Άκη


Αυτή η καταπληκτική συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη με δικές μου παραλλαγές στην επικάλυψη. Συνταγή





Υλικά για 12 cupcakes

60γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

60γρ. καυτό νερό

120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

150γρ. ζάχαρη

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα

2 βανίλες

150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κ.σ κακάο

1/2 κ.γλ. σόδα

λίγο αλάτι

120γρ. γιαούρτι

1 φακελάκι βανίλια


Υλικά για την επικάλυψη


240γρ. ζαχαρούχο γάλα

30γρ. βούτυρο

60γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100γρ. ψημένα φουντούκια χοντροαλεσμένα

80 γρ. ινδοκάρυδο

30 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα


Προετοιμασία

Για τα cupcakes

Ζεσταίνετε το νερό και ρίχνετε μέσα την σοκολάτα για να λιώσει.Χτυπάτε καλά τα δύο ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ακόμα χτυπάτε το βούτυρο, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτετε τα κροκάδια και τα χτυπάτε ακόμα λίγο.Μέσα στο μείγμα προσθέτετε την λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατώνετε. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και την μαγειρική σόδα σε ένα μπολ. Βάζετε το μισό αλεύρι, το μισό κακάο και την μισή σόδα και λίγο αλάτι στο προηγούμενο μείγμα και τα ανακατώνετε όλα μαζί. Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατώνετε μέχρι να σμίξουν όλα τα υλικά και προσθέτετε το υπόλοιπό αλεύρι,το κακάο και την μαγειρική σόδα. Ανακατώνετε ξανά μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτετε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατώνετε σιγά σιγά.

Ετοιμάζετε 12 χάρτινες φόρμες για cupcakes μέτριου μεγέθους.

Μιράζετε το μείγμα για να γεμίσει τα 2/3 της φόρμας.

Ψήνετε τα γλυκά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Σε σιγανή φωτιά λιώνετε το βούτυρο, την σοκολάτα και το ζαχαρούχο γάλα.Πρέπει να προσέχετε την θερμοκρασία επειδή το ζαχαρούχο γάλα μπορεί να κρούσει εύκολα.

Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Τοποθετείτε την επικάλυψη πάνω από τα cupcakes και βάζετε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Κρέμα φράουλας με τρεις στρόσεις





Υλικά

2 φακελάκια πουτίγκα φράουλας (δείτε την φωτογραφία)
600 ml. γάλα
7 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. γιαούρτι

500 ml. κρέμα γάλακτος
400 γρ. φράουλες
5 κ.σ. ζάχαρη
10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη+ 100 ml. νερό

2 φακελάκια σαντιγί
περίπου 200 γρ. μπισκότα petit για την βάση

Προετοιμασία

Βράζετε την πουτίγκα και όσο ακόμα είναι ζεστή προσθέτετε το γιαούρτι και τα ανακατώνετε.
Βάζετε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά για να φουσκώσει και στην συνέχεια την βράζετε για να λιώσει.
Λιώνετε της φράουλες στο μπλέντερ. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη μέχρι να σφίξουν καλά και βάζετε μέσα της φράουλες και τα ανακατώνετε. Προσθέτετε την λιωμένη ζελατίνη και τα ανακατώνετε ξανά.

Βουτάτε τα μπισκότα στο γάλα και τα βάζετε για την βάση και από πάνω βάζετε την πουτίγκα. Όταν κρυώσει βάζετε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και της φράουλες. Αφήνετε το γλυκό για μερικές ώρες στο ψυγείο. Στο τέλος τοποθετείτε την σαντιγί.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Γλυκό με μπισκότα, κρέμα βανίλιας και σιμιγδάλι




Υλικά

Για την Άσπρη κρέμα

800 ml. γάλα
80 γρ. σιμιγδάλι
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
4 ασπράδια + 4 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για την κίτρινη κρέμα

1 λίτρο γάλα
80 γρ. custard powder
7 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κροκάδια
80 γρ. βούτιρο

2 φακελάκια σαντιγί

Προετοιμασία

Για την Άσπρη κρέμα

Βράζετε σιμιγδάλι για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέσα σε 800 ml. γάλα, 4 κουτ. σούπας ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατώνετε σταδιακά το σιμιγδάλι σας.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαζί με 4 κουτ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρένγκα. Προσθέτετε τα ασπράδια στο καυτό σιμιγδάλι και τα χτυπάτε σε γρήγορη ταχύτητα.

Τοποθετείτε μια σειρά μπισκότα petit βουτηγμένα σε γάλα μέσα σε ένα πυρέξ. Απλώνετε την άσπρη κρέμα πάνω από τα μπισκότα και τοποθετείτε από πάνω ακόμα μια σειρά μπισκότα και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για την κίτρινη κρέμα

Ανακατώνετε το custard powder, τα κροκάδια σε λίγο γάλα. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Όταν βράσει το γάλα βάζετε το υπόλοιπο γάλα με το custard powder και τα αφήνετε να βράσουν για ακόμα λίγα λεπτά. Φεύγετε την κρέμα από την φωτιά και αμέσως προσθέτετε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και ανακατώνετε το μείγμα.

Βάζετε την κρέμα πάνω από το υπόλοιπο γλυκό και ακόμα μια σειρά μπισκότα και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά 5-6 ώρες.
Τοποθετείτε πάνω από το κρύο γλυκό την σαντιγί.