Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Εκμέκ κανταϊφι









Υλικά

400 gr. κανταϊφι
200 gr λιομένο βούτυρο

Για το σιρόπι

Το κάθε ποτήρι είναι 250 ml

3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για την κρέμα

6 κρόκους αυγύ
6 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
7 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 κ.γ. βανίλιας η ξύσμα ενός λεμονιού

2 κρέμες σαντιγί

Προετοιμασία

Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξαίνετε τις κλωστές του κανταϊφιού και το απλώνεται στο ταψί. Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο επάνω. Το ψήνεται για περίπου 20 λεπτά.

Το αφήνετε να κρυώσει. Ετοιμάζεται στο μεταξύ το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει. Ρίχνετε το ζεστό σιρόπι πάνω στο ψημένο κανταΐφι και αφήνετε να απορροφηθεί.

Για την κρέμα

Ρίχνετε τους κρόκους και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα χτυπάτε με μίξερ ξηρός μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το κόρv φλάουρ, την βανίλια,σιμιγδάλι και το γάλα. Ανακατώνεται τα υλικά και τα βάζετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πίξει η κρέμα. (προσοχή δεν πρέπει να πάρει βράσει)

Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και περιχύνετε το σιροπιασμένο κανταΐφι με αυτήν και τα αφήνετε να να κρυώσουν καλά.

Στο τέλος βάζετε από πάνω την σαντιγί και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σερβικη Gibanica - Τυρόπιτα με αυγά και γιαούρτι









Υλικά

500 gr. λεπτά φιλα (μπακλαβά)
350 έως 500 gr. φρέσκια αναρή
100 ml. γιαούρτι
100 ml. αεριούχο νερό
4 αυγά
100 ml. λάδι
αλάτι

Προετοιμασία

Χτυπάτε τα αυγά , το γιαούρτι και το αεριούχο νερό και προσθέτετε λίγο αλάτι. Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε το ένα τρίτο τον φίλων, αλλα το κάθε φίλο ξεχωριστά και τα πασπαλίζετε με ζεστό λάδι.Στην συνεχεια βάζουμε το μισό τυρί και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Κόβετε την τυρόπιτα με κοφτό μαχαίρι και πασπαλίζετε το πάνω φίλο με ζεστό λάδι και το περιχύνετε με τα αβγά. Ψήνεται την τυρόπιτα για περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Cheesecake (τσιζκέικ ) σοκολάτας

























Υλικά

Για την βάση

250 gr. μπισκότα Digestive με σοκολάτα (εγώ έβαλα 150 gr. Digestive και 100 gr. μπισκότα με κρέμα σοκολάτας)
50 gr. λιομένο βούτυρο

Για την κρέμα σοκολάτας

400 gr. τυρί κρέμα Philadelphia
250 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
100 gr. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
250 ml. κρέμα γάλακτος

Για την άσπρη κρέμα

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγάτο
150 ml. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Προετοιμασία

Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ. Πρωτού τα βάλουμε στο μπλέντερ τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να μη μας λιώσουν. Προσθέτουμε το λιομένο βούτιρο τα ανακατώνουμε και τοποθετούμε το μίγμα σε καλούπι ψησίματος με διάμετρο 24 cm στο οποιο θα ψήσουμε το γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε την κρέμα σοκολάτας.

Για την κρέμα σοκολάτας

Ανακατώνουμε το τυρί κρέμα και την ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα ανακατώνουμε Στην συνέχεια προσθέτουμε την λιομένη σοκολάτα και ανακατώνουμε σιγά σιγά. Στο τέλος προσθέτουμε την αχτύπητη κρέμα γαλάκος. Τα ανακατώνουμε όλα μαζί και βάζουμε το μίγμα μας πάνω από το μίγμα τον μπισκότον. Τοποθετούμε την φόρμα σε άλλο ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο, τον οποιο έχουμε προθερμάνει, σε 140 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το ξεκολλάμε άμεσος από την φόρμα με ένα μαχαίρι και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή το Cheesecake δεν έχει αλεύρι μπορεί να σας φανεί άψητο στην μέση αλλα έτσι πρέπει να είναι.

Αν σας σπάσει από πάνω όταν είναι χλιαρό να το ενώσετε με ένα μαχέρι και να το ισιώσετε, όταν θα βάλετε την άσπρη κρέμα από πάνω δεν θα φαίνεται καθόλου. Όταν κρυώσει καλά θα μπορείτε να το κόψετε άφοβα.

Για την άσπρη κρέμα

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη, προσθέτουμε το γιαούρτι. Τα ανακατέυουμε και το αλείφουμε στο cheesecake. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες για να κρυώσει καλά.

Η διακόσμηση μπορεί να γίνει με τριμμένη σοκολάτα,κακάο η ότι άλλο προτιμάτε.